El PSUC. L’antifranquisme i la política d’aliances a Catalunya (1956-1977)

Divendres vinent, 13  de gener, està prevista la presentació del darrer llibre de Giaime Pala, doctor en Història per l’Institut Universitari d’Història Jaume Vicens i Vives de la Universitat Pompeu Fabra i membre del CEMS. Porta per títol EL PSUC. L’ANTIFRANQUISME I LA POLÍTICA D’ALIANCES A CATALUNYA (1956-1977), sorgeix de la recerca realitzada en els darrers anys, i està dedicat a la història del Partit Socialista Unificat de Catalunya, peça clau de l’antifranquisme i dels esforços per abandonar la dictadura i construir una societat més lliure i justa. Serà a  les 19:30 h. a l’Ateneu Roig de Gràcia, carrer Ciudad Real 25, 08012, Barcelona.

Aquí podeu trobar una mínima presentació dels continguts que hi podeu trobar: El llibre analitza el paper que va desenvolupar el Partit Socialista Unificat de Catalunya (PSUC) en l’àmbit de les polítiques unitàries catalana i espanyola sota el franquisme quan, passats els anys de més gran repressió, la resistència al franquisme tractà d’estructurar-se sota uns paràmetres comuns.

L’argument que vertebra l’obra és la teoria i la pràctica militant dutes a terme pel PSUC per crear una unió entre totes les forces democràtiques i aconseguir la Ruptura amb el franquisme. El PSUC va ser el principal partit de l’oposició i el seu veritable motor, si bé les seves posicions no sempre van ser acceptades. Giaime Pala no es limita a narrar els fets, sinó que els interpreta i se’n qüestiona el perquè, tot tractant de donar una resposta a les següents preguntes: quina mena de política unitària volia construir el partit? Com i per què van néixer la Comissió de Forces Polítiques, l’Assemblea de Catalunya i el Consell de Forces Polítiques? I com van influir l’actuació del govern d’Adolfo Suárez i la reaparició del president de la Generalitat en l’exili, Josep Tarradellas, en la crisi de la política unitària tal com s’havia estructurat fins al 1976?

En uns temps com els actuals, de desafecció per la política i de fort abstencionisme electoral, l’autor copsa el sentit d’aquella experiència unitària i dels valors bàsics que la van nodrir. Una experiència el llegat polític de la qual convindria recuperar per augmentar la qualitat democràtica de la nostra societat.

Per descarregar la informació PSUC

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s